Trzy tygodnie po ponownym otwarciu barów i restauracji we Włoszech notuj± one ponad 50-procentowy spadek wpływów. Tylko co trzeci lokal zachował tę sam± liczbę personelu. Takie dane przedstawiła w czwartek federacja branży gastronomicznej, Fipe.
Według ogłoszonych danych działalno¶ć wznowiło w całym kraju prawie 95 procent barów i około 89 proc. restauracji.
Wła¶ciciele około 2,5 procent lokali deklaruj±, że na razie ich nie otworz±.
W restauracjach wpływy s± niższe o 54 procent, a w barach prawie o połowę. Brakuje większo¶ci stałych klientów, a przede wszystkim turystów, zwłaszcza zagranicznych - odnotowano.
W ponad 30 proc. lokali gastronomicznych liczba pracowników została zredukowana o połowę.
Kryzys nadal dotyka branżę hotelarsk±. Według jej federacji otwarto na razie 25 procent hoteli i pensjonatów. Połowa z nich znajduje się w nadmorskich miejscowo¶ciach, powoli zapełniaj±cych się turystami.