Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Powiat ząbkowicki
Chleb z Barda laureatem

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Pieczenie chleba zaczyna wracać do łask. Wszyscy mamy dość nadmuchanych lub gumowych wypieków, które czasami serwują supermarkety.

Agrofeta w Szczytnej miała na celu kultywowanie tradycji pieczenia chleba. W konkursie mogły wziąć udział osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich oraz rady sołeckie - w kategorii nieprofesjonalistów. W tej kategorii zgłoszono 9 wypieków. Każdy członek 9-osobowej komisji mógł, po degustacji, oddać swój głos na jeden chleb. Okazało się, że oddano równo po 4 głosy na chleb ze Szczytnej i chleb z  Barda oraz 1 głos na bochen z Wrocławia. W takiej sytuacji nastąpiła dogrywka, po której ostatecznie zwyciężył miejscowy wypiek, a chleb z Barda, upieczony przez Hannę Suchecką-Paszek, zajął II miejsce. W jury oceniającym walory smakowe chlebów byli m. in. burmistrz Szczytnej Marek Szpanier oraz starosta kłodzki Krzysztof Baldy i oni też wręczyli laureatom nagrody - za I miejsce Puchar Burmistrza Szczytnej i nagrodę pieniężną w wysokości 150 zł, za II miejsce nagrodę pieniężną w wysokości 100 zł, a za III miejsce nagrodę pieniężną w wysokości 50 zł. Laureatka z naszej gminy nagrodę przekazała na rzecz powodzian z gminy Bogatynia.

Swojego czasu Marek Perzyński - dziennikarz i pisarz regionalista, ale równie znawca branży piekarniczej (autor m.in. książki „Pierniki z apteki") na łamach fachowej prasy zachwycał się tzw. „chlebem cysterskim z Barda". Była to jednak, jak się okazało, pojedyncza akcja jednej z piekarni. Nie można też chyba za bardzo liczyć na rozpowszechnienie wypieku nagrodzonego na Agrofecie, gdyż pani Hanna wyrób chleba, chałek i innych ciast drożdżowych - wg starych i ulepszanych receptur - traktuje jako swoje hobby, którym dzieli się z innymi, m.in. dostarczając swoje wypieki na takie imprezy jak Wioska Słowian, Jarmark Wielkanocny, czy spotkanie autorskie. Dzięki swojej ogromnej pasji promuje też Bardo, m.in. poprzez udział w takich imprezach jak Agrofeta, ale również nawiązywanie kontaktów z innymi pasjonatami regionalnych wypieków, takimi jak M. Perzyński, czy niezwykłą mieszkanką Sobótki - Steffi Wróbel - specjalizującą się wypiekaniu wielkanocnych „babinek", czyli drożdżowych lalek z główkami z jajek. Być może, dzięki pasjom i kontaktom pani Hanny, będzie można „babinki" zaprezentować na przyszłorocznym Jarmarku Wielkanocnym.


red.



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl